Receptek

A limonádék variációs lehetősége végtelen!

1.Szörpreceptek:

 

Összetevők:

3-5 cl Gyümölcsszörp

3-5 dl Szénsavas vagy mentes ásványvíz, esetleg szóda

Készíthető pohárban, nagyobb asztalnál kancsóba.

Decinként 1cl szörppel kell kalkulálni.

E termék magas gyümölcs és alacsony cukortartalmú, igény esetén édesíthető cukorsziruppal, mézzel.

 

2.Gyümölcs limonádék:

 

 

Összetevők:

gyümölcs-cikkek (narancs, citrom, grapefruit, lime)

gyümölcs szörp (5cl egy 5dl-es limonádéhoz)

esetlegesen fűszernövények: menta, citromfű, bazsalikom

jég (zúzott)

szóda vagy savas víz

Készítés: gyümölcs összezúzása tömőfával, igény esetén fűszernövény (megtörve), pohár feltöltése jéggel, szörp ráöntése a jégre, az egészet felhúzni szódával majd bárkanállal alaposan felkeverni.

 

Dísz:  Egy szelet citrus a jég tetejére vagy a pohár szélére, esetleg vékonyra szelt egyéb gyümölcs a jég közé dugva, vagy fűszernövény. Lehetőleg kanállal szervírozzuk!

 

3. Almás bodza

Frissen gerezdekre vágunk citromot, narancsot, kevés lime-ot, majd tömőfával beletörjük. Ízlés szerint jeget és 3-4 cl szörpöt teszünk a pohárba. A limonádé jellegének megfelelően friss citrusokkal és/vagy eredeti alapanyagaival gazdagítható, friss vagy fagyasztott változatban is pl. meggy, erdei gyümölcs, alma, körtecikk, stb. Ízlés vagy a vendég kérése szerint 2 cl ízesített cukorsziruppal* – mely szintén könnyen előkészíthető- az ital ízvilágát színesíthetjük. A vendég kérésének megfelelően vízzel vagy szódával feltöltjük. Koktélkanállal megkeverjük, a pohárba hagyjuk, mellé szívószálat teszünk. Mentával, bazsalikommal és/vagy egyéb zöld fűszernövénnyel díszíthető.

4.Extra

Frissen gerezdekre vágunk citromot, narancsot, kevés lime-ot, majd tömőfával beletörjük. Ízlés szerint jeget és 3-4 cl szörpöt teszünk a pohárba. A limonádé jellegének megfelelően friss citrusokkal és/vagy eredeti alapanyagaival gazdagítható, friss vagy fagyasztott változatban is pl. meggy, erdei gyümölcs, alma, körtecikk, stb. Ízlés vagy a vendég kérése szerint 2 cl ízesített cukorsziruppal* – mely szintén könnyen előkészíthető- az ital ízvilágát színesíthetjük. A vendég kérésének megfelelően vízzel vagy szódával feltöltjük. Koktélkanállal megkeverjük, a pohárba hagyjuk, mellé szívószálat teszünk. Mentával, bazsalikommal és/vagy egyéb zöld fűszernövénnyel díszíthető.

5. Naracsos citromfüves – csipkebogyó limonádé

Frissen gerezdekre vágunk citromot, narancsot, kevés lime-ot, majd tömőfával beletörjük. Kevés citromfüvet teszünk hozzá. Ízlés szerint jeget és 3-4 cl szörpöt teszünk a pohárba. A limonádé jellegének megfelelően friss citrusokkal és/vagy eredeti alapanyagaival gazdagítható, friss vagy fagyasztott változatban is pl. meggy, erdei gyümölcs, alma, körtecikk, stb. Ízlés vagy a vendég kérése szerint 2 cl ízesített cukorsziruppal* – mely szintén könnyen előkészíthető- az ital ízvilágát színesíthetjük. A vendég kérésének megfelelően vízzel vagy szódával feltöltjük. Koktélkanállal megkeverjük, a pohárba hagyjuk, mellé szívószálat teszünk. Zöld fűszerekkel, narancshéllyal díszíthető.

JEGES TEA -FRISSEN KÉSZÍTETT ICE TEA

1.Előre elkészíthető 1.5 l-es kancsóhoz

1.5-2 dl szörpöt leforrázzuk 1.3 l vízzel, ízlés szerint ízesítjük (pl. különböző cukorsziruppal*). Lehűtjük, szervírozáskor a vendég poharába jégre töltjük. Citrom karikával, jéggel díszítjük. Igény esetén mézzel tovább édesíthető.

2. Frissen készült, koktél jeges tea (3-4 dl) 2 dl forró vizet töltünk 3-4 cl szörpre majd azonnal jéggel töltött shaker-be öntjük, össze rázzuk. Szűrés nélkül a vendég poharába töltjük. Ízesíthetjük cukorsziruppal. Citromkarikával, jéggel díszítjük. Igény esetén mézzel tovább édesíthető.

* RECEPT:~ 1 liter cukorszirup készítése (50 adaghoz) : 0.5 kg cukor, 0.5 liter víz összeforralunk.

a. Vaníliás: + 3 bevágott vaníliarúd

b. Fahéjas: + ~ 10 db összetört fahéjrúd

c. Rozmaringos/bazsalikomos: a tűzről lehúzott sziruphoz 10 dkg friss fűszernövényt adunk.

Hagyjuk kihűlni, szűrjük, üvegbe töltjük.

 

HÁZI (egyéni felfogásban készíthető, ízesíhető)

ALMAFRÖCCS Az 5 literes kiszerelésben kapható 100%-os, frissen facsart almalevünkhöz egyéni ízlés szerinti mennyiségű szóda hozzáadásával készült ital. Ízesíthetjük fahéjas és/vagy vaníliás cukorsziruppal.

 

 

 

Elkészítése forró teaként

Ajánljuk: erdei nedű, nemesbodza, meggy, csipkebogyó változatait

Töltsünk 5 cl szörpöt 3 dl-es hőálló pohárba, majd öntsük fel forró vízzel. Szeletelt, lehetőség szerint héj nélküli gyümölcsökkel (citrom, narancs, lime) ízesíthetjük, díszítsük.

Mézzel és/vagy vaníliás cukorral ízesíthető.

Forralt bor ízlés szerint – kicsit másképp

~5 literhez:

3 L bor

10-15 dkg vaníliás cukor

2 dl csipkebogyó szörp

3 dl meggy szörp vagy 8 dl meggy rostos lé/ha zavar a rostanyag, szűrni/

1.5-2 liter víz (a bor alkoholtartalmától függően)

Ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, 1 citrom leve

Díszítés: összevágott, 1*1 lehetőleg héj nélküli citrom, narancs, lime kockák(kb 4 dkg/pohár) vagy fagyasztott vegyes gyümölcs, Mirelite/hazai érdekeltségű/

Erősebbeknek finomra vágott, chilli vagy cseresznye paprika.

 

Koktélok

Meggypálinkás sour:

4 cl Meggypálinka

3 cl Meggyszirup

3 cl Friss citromlé

Citrom, meggy dísz

leshakelve, duplán szűrve,Y pohárba vagy old fashion – on the rocks

Apple pie:

4 cl Vodka

1-2 teáskanál fahéjas almalekvár

3 cl Friss citromlé

4 cl Almalé

Citrom, alma, fahéj dísz

leshakelve, duplán szűrve, old fashion vagy long drink – on the rocks

Körtepálinkás sour:

4 cl Körtepálinka

3 cl Körteszörp

3 cl Friss citromlé

Citrom,körte dísz

leshakelve,duplán szűrve,Y pohárba vagy old fashion – on the rocks

Meggypálinkás-vaníliás collins:

4 cl Meggypálinka

1,5 cl Vaníliaszirup,Vaníliás cukor

1,5 cl Meggyszirup

3 cl Friss citromlé

4 cl Meggylé

Az összetevőket jégkockára töltjük, long drink pohárba,keverjük..

Citrom,meggy dísz

Feketeribizlis-pálinkás marmalade sour:

4 cl Feketeribizli pálinka

1-2 teáskanál feketeribizli lekvár

3 cl Friss citromlé

1 dash cukorszirup

leshakelve, duplán szűrve,Y pohárba vagy old fashion – on the rocks

Citrom, fekete ribizli dísz

Forest-Gin Tea:

Gyümölcsöket törünk a pohárba,majd,hozzátesszük az alapanyagokat,forró vízzel egybegőzöljük….

4 cl Gin

3 cl Erdei gyümölcs szirup

3 cl Friss citromlé

1,5dl forró víz

Igény esetén vaníliás cukorral ízesíthető.

Hőálló pohárban

Rosemary muled wine:

Gyümölcsöket törünk a pohárba,majd az alapanyagokkal együtt,összegőzöljük….

2 dl Száraz Vörösbor

3 cl Rozmaringos cukorszirup

3 cl citromlé

Hőálló pohárban

————————————–
2.Gyümölcs limonádék:

 

 

Összetevők:

gyümölcs-cikkek (narancs, citrom, grapefruit, lime)

gyümölcs szörp (5cl egy 5dl-es limonádéhoz)

esetlegesen fűszernövények: menta, citromfű, bazsalikom

jég (zúzott)

szóda vagy savas víz

Készítés: gyümölcs összezúzása tömőfával, igény esetén fűszernövény (megtörve), pohár feltöltése jéggel, szörp ráöntése a jégre, az egészet felhúzni szódával majd bárkanállal alaposan felkeverni.

 

Dísz:  Egy szelet citrus a jég tetejére vagy a pohár szélére, esetleg vékonyra szelt egyéb gyümölcs a jég közé dugva, vagy fűszernövény. Lehetőleg kanállal szervírozzuk!

 

 

 

Receptek:

 

Készíthető költséghatékony és prémium változat is.
Az „olcsóbb” verzió a szörp ízét helyezi előnybe(szörp, jég, ásványvíz)

Esetleg mézzel vagy cukorsziruppal igény esetén édesíthető

A „prémium” kategóriában már használhatunk fűszernövényeket(menta,rozmaring,bazsalikom,citromfű stb.), ízesített cukorszirupokat(fahéj, vanília, szerecsendió stb.)

Díszithetjük az ital alapjául szolgáló gyümölccsel, fűszernövénnyel, esetleg friss karambolával

 

 

 

 

 

 

 

 

3.Cocktailok:

Pear sour

 

4cl vodka v. gin

2cl körte szörp

2cl Nemesbodza szörp

3cl citromlé

3cl körtelé

 

Készítés: shakelve, tumblerbe

Díszités:  körte v. citrom

Pohár: Tumbler(On the rocks)

 

Berry Fusion

 

4cl erdei  szörp

2cl vaniliás cukor

4cl limonchello

3cl citromlé

6cl almalé

2cl Vanílliás vodka

 

Készítés: shakelve,

Díszités: koktél, vagy zsidócseresznye

Pohár:Long Drink

 

Nemesbodzás mojito

 

¾ lime

10-15 mentalevél

4cl nemesbodza szörp

4cl rum

Zúzott jég

szóda top

 

Készítés: A limeot összezúzzuk,megtörjük a mentát,ráöntjük a szörpöt,a rumot,feltöltjük jéggel,majd szódával.Bárkanállal elkeverjük.

Díszités: mentaspicc, lime

Pohár:Long drink

Royal elderflower mojito

 

¾ lime

10-15 mentalevél

4cl nemesbodza szörp

4cl rum

Zúzott jég

Top száraz pezsgő vagy prossecco

 

Készítés: építve készül, keverve, longdrinkes pohár, száraz pezsgővel vagy prosseccoval feltölteni

Díszités: mentaspicc, lime

Pohár: Long drink

 

Cinamoon-appletini

 

2 teáskanál fahéjas-alma lekvár

2cl almalé

1cl friss citromlé

4cl vodka (ha lehet almás)

 

Készítés: shakelve

Díszités:  fahéjrúd, alma

Pohár: Tumbler(on the rocks) vagy Y(straight up)

 

Bon-Bon dream

 

2cl Cognac

3cl meggyszörp

2cl citromlé

2cl Mozart chocolate spirit

2cl Maraschino

 

Készítés: shakelve , szűrve

Díszités: koktélcseresznye

Pohár: Tumbler(on the rocks) vagy Y(straight up)

 

 

Pisco Mora

 

½ lime

2 kanál barnacukor

4cl erdei gy. szörp

4cl pisco

zúzott jég

szóda vagy savas víz top

 

Készítés: A limeot és a barnacukrot összetöröm tömőfával,feltöltöm jéggel,ráöntöm a szörpöt, az pisco-t.

Feltöltöm a poharat szódával,majd alaposan megkeverem.

Díszités:  erdei gyümölcs vagy lime és barnacukor

Pohár: Long drink

 

Batida de Cherry

 

3/4 lime

2 kanál barnacukor

3cl meggyszörp

6cl Cachaca (pitu, ypioca, sagatiba…)

zúzott jég

 

Készítés: A limeot és a barnacukrot összetöröm tömőfával,feltöltöm jéggel,ráöntöm a szörpöt, a Cachaca-t,majd  leshakelem, pohárba töltöm.

Díszités: Meggy vagy lime

Pohár: Tumbler

 

Batida de hip

 

3/4 lime

2 kanál barnacukor

3cl  csipkebogyó szörp

6cl Cachaca (pitu, ypioca, sagatiba…)

zúzott jég

 

Készítés: A limeot és a barnacukrot összetöröm tömőfával,feltöltöm jéggel,ráöntöm a szörpöt, a Cachaca-t,majd  leshakelem, pohárba töltöm.

Díszités: csipkebogyó vagy lime

Pohár: Tumbler

Batida de strawberry

 

3/4 lime

2 kanál barnacukor

3cl szamóca szörp

6cl Cachaca (pitu, ypioca, sagatiba)

zúzott jég

 

Készítés: A limeot és a barnacukrot összetöröm tömőfával,feltöltöm jéggel,ráöntöm a szörpöt, a Cachaca-t,majd  leshakelem, pohárba töltöm.

Díszités: eper vagy lime

Pohár: Tumbler

 

Apple pie:

 

4 cl Calvados

2 cl Friss citromlé

2cl fahéjas cukorszirup

2cl almalé

 

Készítés: Shakelve, szűrve (Y-nál)

Díszités: Almacikkek

Pohár:Tumbler(on the rocks) vagy Y(staight up)

 

Alexander’s favourite:

 

4cl Szilvapálinka

2cl szilvalekvár

1cl fahéjas cukrszirup

2cl friss citromlé

2 dash Angostura bitter

 

On the rocks(Tumblerben), tojásfehérjét is beleshakelhetünk.

 

Készítés: Shakelve, szűrve(Y-nál)

Díszités: Szilvacikk, Angostura-csöpp

Pohár: Y(Straight up)

Plum unicum sour:

 

4 cl Unicum szilva

2 cl friss citromlé

2 teáskanál szilvalekvár

1 tojásfehérje

 

Készítés: Shakelve

Díszítés:Citrom gerezd

Pohár: Tumbler(on the rocks)

 

 

Eldergrass:

 

4 cl Gin
2 cl bodzaszörp

2 cl limelé

1 db thai citromfű

 

Készítés: Shakelve, szűrve

Díszités: Citromfű vagy limecikk

Pohár: Y (straight up)

 

 

Champberry:

 

2cl Málnapálinka

2cl Chambord likőr

3cl Málnaszörp

3cl Friss citromlé

1 dash Angostura

 

Készítés: Shakelve, szűrve(Y-nál)

Díszités: Málna, Citrom

Pohár:Tumbler(on the rocks, vagy Y(straight up)

 

 

 

4.Forralt borok:

 

Összetevők:

 

Vörös vagy fehérbor

Citrushéj

Fűszerek (szegfű, szegfűbors, fahéj, kardamom(Ázsiai fűszer))

Fűszernövénnyel ízesített cukorszirup(igény szerint)

Gyümölcsszörp(meggy,bodza,körte,erdei gyümölcs)

 

 

5.Gyümölcs teák:

 

Összetevők:

 

2dl forró víz

1 teafilter

3-4 cl gyümölcs szörp

2 cikk citrom (külön tányéron, a vendég ízesítheti be a teáját)

 

Készítés: Egy bögrébe forró vizet engedek, beleteszem a teafiltert(teától függően eltérő ideig áztatom), majd rátöltöm a szörpöt, elkeverem.

A teafilter opcionális.

 

 

6.Shakek

 

Összetevők:

1 – 2 dl tej

1 gombóc vanília fagyi

3cl gyümölcsszörp (eper, bodza, meggy, körte stb.)

Zúzott jég

Ízlés szerint ízesített cukorsziruppal tovább édesíthető.

 

Készítés: Az összetevőket turmixgében keverem, pohárba töltöm.

Díszités: Az ital alapjául szolgáló gyümölcs gerezd

Pohár: Long drink