Nektária Klub


Pécs csokoládétortája 2014-ben!

Közzétéve: február 27, 2014
Kategória: Nektária Klub. Címke: csokoládé, desszert, édesség, étel-ital, és pozitív hírek.

A Pécsi Csokoládé Karnevál helyszínén, a Zsolnay negyedben került sor a nagyközönség előtt az eredményhirdetésre:”Pécs város csokoládétortája”cím nyertese a Mecsek Cukrászda lett idén.

A Málnás Cirfandlis Csokoládé Mámor torta elismert és fantáziadús alkotója Bereczki-Papp Emese.

Bereczki-Papp Emese

A nevezésnél az alábbi feltételek szerint kellett a versenyzőknek helyt állni :
“A csokoládétorta lehetőleg pécsi jelleget hordozzon (ét-, tej- vagy fehér csokoládé mellé mandula, pécsi cirfandli, pécsi pezsgő, füge).”

FB15

A nyertes  torta alapja egy csokoládés piskóta és rajta elterített pirított mandulás, mogyorókrémes krokant réteg, amin étcsokoládéval készült tejszínes krém található, az étcsokoládé rétegen egy fehér csokoládéból készült krémréteg, amibe Pécsi Cirfandli borral összeforralt málnavelőt tettünk. Az egész torta tejcsokoládé máz bevonatot kapott. Díszítésében pécsi motívumok is megjelennek.

Miért is ilyen örömteli a hír ez számunkra? A Nektária Manufaktúra közös terveket dédelget a cukrászdával, melyről reményeink szerint hamarosan hírt adhatunk. Büszkék vagyunk, hogy a nyertes tortához szükséges málnavelőt is mi biztosíthattuk.

Egy kattintás ide a folytatáshoz →

A szívhez vezető út – nem csak Valentin-napon

Közzétéve: február 13, 2014
Kategória: Nektária Klub. Címke: étel-ital, főzés, gasztro, és tippek.

A szívhez vezető út nem csak a Valentin-napon vezethet a gyomron át. Szerintem mindig telitalálat egy kis gasztro figyelmességgel meglepni azt, akit szeretünk. Nem szükséges bonyolult konyhatrükköket bevetnünk; néhány egyszerű tippet mutatunk, hogyan lehet tányérra írva kifejezni szeretetünket, megbecsülésünket, vagy – akár – megbánásunkat. Az alábbi fogásokkal bizonyára jól indul a nap, de akár koronázhatják is azt estét. Annak is, aki kapja és annak is, aki készíti: az eredmény mosolyfakasztó!

Virsliszívbe zárt tükörtojás

ssss
http://anyzkowo.blogspot.hu/

Két virslivégből egy szív

Sausage-Heart
www.usefuldiy.com

..és ugyanaz paradicsomból

cherry-tomato-heart
http://eyecandy.nanakaze.net/

Ha van hozzá formánk

10x-Heart-shaped-Fried-Eggs-Device-Egg-Ring-omelette-circle-cook-ring-kitchen-gadgets-free-shipping
http://www.aliexpress.com/

Szív alakú sütikiszúró segítségével kenyér közepében az omlett

index
www.tutitippek.hu

Csőrös kiöntővel akármilyen palacsinta formázható

pancakeart
http://www.moredesignplease.com

Almákból ügyesen

tumblr_lj34gkof5G1qibbpfo1_500
http://tatliromeo.tumblr.com/

Ha már sütünk, lehet egyedi formájú a pizza

3-Valentine-Heart-Pizza
www.pizzakaravan.hu

Miniszendvicseket készítő kiszúrókhoz is könnyen hozzájuthatunk

mini-sandwich-maker
http://www.toquedechef.com/
Egy kattintás ide a folytatáshoz →

200 kcal, avagy mennyi is az annyi?

Közzétéve: február 7, 2014
Kategória: Nektária Klub.

Azt már egy kisiskolás is tudja, hogy az elfogyasztott élelmiszerek különböző mértékben és más-más módon juttatják testünket energiához. Egy felnőtt szervezetnek átlagosan 2000-2500 kcal-ra van szüksége, hogy ne veszítsen súlyt. Természetesen rengeteg tényező befolyásolja a napi tápanyag-bevitelünket. Az a férfi, aki nap mint nap megerőltető, fizikai munkát végez, egy irodista hölgy menüjét minden bizonnyal nem találná kielégítőnek. Néhány kétséget kizáró alapszabály létezik: változatosan, színesen étkezzünk, kerüljük az egyoldalú és eltúlzott táplálkozást, energia-bevitelünk arányos legyen fizikai aktivitásunkkal.

 

A wiseGEEK egy kutatókból, írókból álló csapat, akik próbálnak válaszokat találni sokak érdeklődésére számot tartó kérdésekre. Amolyan “Tudtad-e…? típusú felvetéseknek járnak utána, hasznos vagy haszontalan érdekességeket osztanak meg velünk.

Ezúttal azt próbálták láttatni, hogy 200 kcal mennyit tesz ki a különböző élelmiszertípusokból. Zellerből 14 kg, almából majdnem 4 kg, korpás kenyérből 1 kg, sós chipsből 1 zacskó fedezi a 2000 kcal-t. Szóval, nem árt egy kis megfontoltság.

 

calories-in-celery
Zeller 1425 gramm
calories-in-honeydew-melon
Sárgadinnye 553 gramm
calories-in-coca-cola
Coca Cola 496 ml
calories-in-apples
Alma 385 gramm
calories-in-sliced-smoked-turkey
Szeletelt füstölt pulyka 204 gramm
calories-in-eggs
Tojás 150 gramm
calories-in-flax-bread
Korpás kenyér 90 gramm
calories-in-french-fries
Sült krumpli 73 gramm
calories-in-cranberry-vanilla-crunch-cereal
Áfonyás-vaníliás crunch 55 gramm
calories-in-brown-sugar
Barna cukor 53 gramm
calories-in-potato-chips
Sós chips 37 gramm
calories-in-butter
Vaj 28 gramm

Forrás és még több fotó: wiseGEEK

Egy kattintás ide a folytatáshoz →

Rizikós az édes élet

Közzétéve: január 22, 2014
Kategória: Nektária Klub. Címke: cukor, érdekesség, és étel-ital.

Ha rohanással telt napunk végén listát készítenénk, hogy ébredéstől estig milyen élelmiszereket juttattunk a szervezetünkbe, nem mindig töltene el bennünket a büszkeség. Nagy valószínűséggel nem a megfelelő időben és körülmények között étkeztünk, bizonyára nem tudtunk elkerülni minden kétes minőségű terméket és talán volt olyan, amit túlzott mennyiségben fogyasztottunk. Ha mindehhez még a bevitt ételek és italok cukor tartalmát is megvizsgálnánk lehangoló eredményt kapnánk.

 

A sugarstacks.com vette a fáradságot és szemléltetni próbálta a különböző élelmiszerek kockacukorban kifejezhető részét. A szerzők nem patikamérlegen számolták ki a pontos mennyiséget, de nagyon jól bemutatják az arányokat. Biztos, hogy ezeket a cukorhegyeket be akarjuk vinni a szervezetünkbe?

 

colas  lemon oj redbull skittles snickers

haagen

hdfroyo

watermelonbanana

cantaloupegrapes

strawb

carrots

Forrás és még több fotó: sugarstacks.com

Egy kattintás ide a folytatáshoz →

Rémisztő eset Kínában – rohadt gyümölcsből üdítő

Közzétéve: január 17, 2014
Kategória: Nektária Klub.

Igazából költői a kérdés, mi visz rá egyes élelmiszer- feldolgozókat szerte a világon, hogy silány alapanyagokból állítsanak elő végterméket. Hiszem, hogy hosszútávon nem kifizetődő a gátlástalan és felelőtlen nyerészkedés, de a gyors haszon reményében bizonyára fogyasztók millióinak asztalára kerül kétes értékű és egészségre ártalmas étel vagy ital.
A kínai eset kapcsán kapcsán felmerül a kérdés, vajon hogyan ellenőrizhető a fogyasztó számára, hogy a termék, amit  megvásárol, gondosan válogatott alapanyagokból készült-e? A 21st Century Business Herald riporterének cikke élelmiszer-biztonsági vizsgálatokat indított el Kínában, melyek jelenleg is tartanak.

 

http://www.dreamstime.com/stock-image-rotten-pears-image26893911

 

Anhuj tartományban az ellenőrzés idejére felfüggesztették két gyártó működését, s ellenőrök vizsgálódnak a keleti Santungban és Csiangszuban is. Az országos élelmiszerfelügyelet egyelőre nem akadt a rothadt gyümölcsök nyomára, a santungi üzemben állítólag tavaly december óta nem is állítottak elő gyümölcsleveleket.

A hatósági intézkedést kiváltó médiajelentés Kína két legnagyobb gyártóját, a pekingi központú Huiyuant és a Senhszi tartományi Haishenget hozta hírbe. A szóban forgó gyárak ezekhez tartoznak. A 21st Century Business Herald című lap szerint a gyenge minőségű gyümölcsök felvásárlásával a termelési költségeket csökkentik a gyártók.

A magát álcázó újságíró Kína meghatározó gyümölcstermesztő vidékein, Anhujban, Csiangszuban, valamint Santungban nyomozott, s volt olyan helyen, Tangsanban, ahol a nagybani piac csarnokában tömegesen bukkant rothadófélben lévő, savanyú szagot árasztó, legyekkel ellepett gyümölcshegyekre. A riporter a feldolgozó üzem területén rothadt gyümölcsökkel megrakott teherautókat is látott.

Tangsan elsősorban körtéjéről ismert, s mert a korai fagyok, valamint a júliusi trópusi szélvihar a termésnek több mint a 40 százalékát károsította, az egészséges gyümölcsöket elsősorban közvetlen fogyasztásra értékesítik, míg a gyenge minőségűeket ipari feldolgozásra adják el.

A termelők elmondása szerint a rothadt árut azonnal feldolgozzák, de hígított fertőtlenítő szerekkel átmossák, mielőtt a gyártósorra kerülnek. A termelők egybehangzóan állították, hogy ők maguk nem isznak a gyümölcslevekből, mert tudják, azok miből, illetve hogyan készülnek.

A Huiyuan cég állítása szerint a cégnél nincsenek minőségi problémák, betartják az országos szabványokat, de – tették hozzá – előfordulhat, hogy szállítás közben sérülnek a gyümölcsök. A vállalati illetékes arról beszélt, hogy ellenőrzik a gyümölcsökben a vegyszermaradványt, a rossz minőségű termékeket pedig nem veszik át. A Huiyuan részvényei a riport hatására háromheti mélypontra zuhantak.

Forrás: MTI, Reuters

Fotó: http://www.foodsafetynews.com

 

 

 

Egy kattintás ide a folytatáshoz →

Egy kis hazai – az alma

Közzétéve: január 14, 2014
Kategória: Nektária Klub.

Ezúton is szeretnénk bemutatni azokat a hazai gyümölcsöket és zöldségeket, melyeket a Nektária Manufaktúra feldolgoz.
A törődéssel és felelősséggel nevelt növényeinkről, a megfelelő időben leszedett, kellő gondoskodással tárolt gyümölcsök és zöldségek valóban hozzájárulnak a mindennapi vitamin- és ásványi anyag szükségletünkhöz.

 

“Minden nap egy alma az orvost távolt tartja!”
Nem szükséges vasszeget szúrni a méltán népszerű gyümölcsbe, e nélkül a kétes praktika nélkül is értékes.

3_alma_sorban

Gyümölcssav- és vitamintartalma magas, több mint 20-féle ásványi anyag található benne: kalciumot, foszfor, vas, magnézium, nátrium, kálium, A-vitamin, B- komplex vitaminok, kevés C-vitamin forrása.
Sikerét a pektin nevű anyagnak is köszönheti. Rostjai az érés során feloldódnak és pektin keletkezik. Ez az anyag a bélbe jutva az ott jelenlévő baktériumok hatására jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán. A rendszeres alma fogyasztása kedvező hatással rendelkezik az emésztésünkre. A flavonoidok emellett erősítik az immunrendszert, rákmegelőző-, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak, segítenek a vírusok és baktériumok leküzdésében, májvédő szerepet is betöltenek. Összességében védik az egészségünket.

A bűnbeesés gyümölcsét többféleképpen is fogyaszthatjuk, mivel a benne rejlő hatóanyagok nagy részét a feldolgozás alatt is megőrzi.
Ihatjuk préselt, rostos változatát. A szárított almahéjból teát forrázhatunk. A háziasszonyok saláták készítéséhez hasznosíthatják almaecet formájában.

Akár gömbölyű, piros, zöld vagy sárga, roppanós vagy folyékony, nehezen tudnám elképzelni a kamrát az alma nélkül.

Egy kattintás ide a folytatáshoz →

Piros gyümölcsös sajttorta recept

Közzétéve: január 8, 2014
Kategória: Nektária Klub.

 

kriszti

A megérdemelten népszerű sajttorták és túrótorták különféle ízvilággal készülhetnek. A receptben található desszertet a prémium minőségű szörp teszi még gazdagabbá, harmóniát teremt a mascarpone bársonyos krémességével és a gyümölcsökkel. Hidegen, másnap az igazi – persze, ha marad belőle!

Tésztához:
0,5 dl sűrű Nektária prémium gyümölcspürészörp (málna/szamóca/meggy)
130 gr vaj
300 gr kekszmorzsa

A krémhez:
250 gr túró
400 gr mascarpone/sajtkrém
2 dl tejföl
100 gr cukor
20 gr vaníliás cukor
3 tojás
3 evőkanál liszt
250 gr mirelit piros gyümölcs (málna/szamóca/meggy)
0,5 dl sűrű Nektária prémium gyümölcspürészörp (málna/szamóca/meggy)

Díszítéshez: gyümölcs, gyümölcspüré

Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összekeverem, a sütőforma aljára simítom, egy kisebb peremet is formálok
3. A gyümölcsöket  a szörppel átforgatom és a tészta tetején elosztom.
2. A túrót villával áttöröm és a többi alapanyagot hozzákeverem, beleöntöm a lágy masszát a formába.
4. Sütés 175-180 C°-on, 45-50 perc
5. Díszítés maradék gyümölccsel és kevés Nektária gyümölcspüré szörppel.

Egy kattintás ide a folytatáshoz →

Másnaposság, avagy kutyaharapást szőrével?

Közzétéve: január 1, 2014
Kategória: Nektária Klub.

Az újév első napján bizonyára sokaknál jelentkeznek a másnaposság jellemző tünetei. A fejfájást, émelygést esetleg a remegést annak köszönhetjük, hogy a nagyobb mennyiségű alkohol kiszárítja a szervezetet, elvonja vizet és kimeríti ásványianyag-készletünket. Cudar közérzetünket annak köszönhetjük, hogy az agyban lévő véredények kitágulnak, valamint a vér rendellenesen savassá vált az alkoholtól.

FB9

Aki nem híve annak, hogy „gyógysörrel” folytassa az előző esti dorbézolást, annak talán az alábbiak jelenthetnek gyógyírt:

Nélkülözhetetlen a folyadékpótlás, amint felkeltünk fogyasszunk vizet vagy gyümölcslevet. Amennyiben 100%-os változatát választjuk, úgy a megcsappant vitaminkészletünket is feltölthetjük. A fruktóz – vagyis gyümölcscukor – tartalma gyorsítja az alkohol lebontását, segíti az anyagcserét. A méz szintén gazdag ebben a cukorformában, a gyümölcsléhez keverve még inkább elérjük a kívánt hatást.

A cékla leve kiváló májtisztító, ezért különösen ajánlott a méregtelenítésre, vagyis másnaposságra is hatásos.

Ezúton is kívánunk gyors és fájdalommentes regenerálódást!

 

Egy kattintás ide a folytatáshoz →

5.3.10-1ubuntu3.21